понедельник, 28 июля 2014 г.

Mai putem spune că avem o viaţă privată?

Fiecare o facem. O dată pe săptămână, zilnic, de mai multe ori pe zi. Postăm stări pe diferitele conturi ale rețelelor de socializare, ca să nu uite lumea că suntem și noi acolo sau ca să împărtășim în masă diferite lucruri care ni se par amuzante, memorabile, utile, importante. Aceştia suntem: noi și rețele sociale. Viața noastră se dedublează în virtual în prezent și fie că vrei sau nu să iei parte la mișcarea maselor, o dată tot ai fost menționat, cineva a pus o măcar o poză cu tine, apari acolo vrei nu vrei.
   Viaţa devine condusă fundamental de reţelele de socializare. La unii, dimineaţa nu începe pînă nu intră pe Internet sau, seara (noaptea tîrziu, mai bine spus), nu se termină pînă nu vizitează pentru ,,ultima dată” reţelele de socializare. De asemenea, limbajul folosit pe diverse chat-uri devine pur şi simplu ininteligibil: lipsa de gramatică, ortografiere, ca să nu mai vorbesc de ce fel de abrevieri utilizează! Dacă pînă acum am cunoscut dialecte de regiuni, se pare că foarte curînd vom vorbi şi despre un ,,dialect de internet”.
   Dacă am vorbit mai sus că viaţa este într-un fel sau altul condusă de reţelele de socializare, să nu uităm de educaţie, pentru că şi ea este influenţată de acestea! În mare parte, educaţia depinde de acei consumatori de reţele de socializare, ca şi tine, cu care menţii legătura zi de zi, faceţi schimb de vorbe, sfaturi, noutăţi sau altele. Evident că în cazul în care o persoană dezinformată, indiferentă, agramată, îţi este interlocutorul tău zi de zi, pe neobservate devii şi tu ca ea!
   Însă acestea nu sunt cele mai mari probleme. Pericolele care îi pîndesc pe cei mici, din spatele rețelelor de socializare, trebuie luate în seamă. Copiii (mai mici și mai mari) au devenit dependenţi de computere și de reţelele de socializare. Fără vreun simț al discernămîntului, mulți dintre ei acceptă în lista de prieteni persoane necunoscute, își expun viața privată pe rețele de socializare, postează zeci sau chiar sute de fotografii private, comunică online cu fel și fel de persoane, multe fiind cel puțin dubioase. Chiar și elevii mici, care învață în clasele primare, au conturi pe rețele de socializare, au sute de prieteni virtuali, iar pe majoritatea nu îi cunosc în viața reală, nu știu nici măcar care este vîrsta lor reală. Petrecînd ore în șir în fața computerelor, pe site-urile de socializare, elevii neglijează școala, prietenii din viața reală, familia. Uită să se mai joace, să se bucure de soare și timpul liber alături de alți copii de vîrsta lor…
   Din păcate, mulţi dintre utilizatori, mai ales cei tineri, ajung dependenţi de reţelele de socializare, care înlocuiesc ieşirile în parc cu familia/prietenii, lectura unei cărţi, jocul de fotbal/baschet cu prietenii, joaca în parc a copiilor…
   Statisticile spun că:
• 71% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani sunt dependenţi de internet
• 41% dintre utilizatorii de internet susţin că preferă să îşi petreacă timpul online decât să iasă în oraş cu prietenii
• 50% dintre persoane au declarat că obişnuiesc să-şi petreacă timpul pe internet în momentele în care ar trebui să doarmă
• 19% dintre oamenii spun că întotdeauna îşi verifică e-mail-ul înainte de a face un lucru cu adevărat important
• 22% dintre oameni comentează zilnic la postările prietnilor din lista de pe Facebook, 63% sunt stresaţi atunci cînd nu pot răspunde cererilor de prietenie pe care le primesc, iar 32% se simt vinovaţi atunci când resping aceste cereri de prietenie
   Deşi se consider că reţelele de socializare contribuie la dezvoltarea abiltăţilor de comunicare între interlocutorii virtuali, dar această comunicare presupune şi posibilitatea construirii unor lumi paralele care îi îndepărtează pe utilizatori din ce în ce mai mult de lumea reală. Mulţi dintre cei care devin captivi universului virtual nu reuşesc să mai relaţioneze cu interlocutorii reali.
   De efectele pe care le are statul în faţa calculatorului, pe reţele de socializare, asupra sănătăţii cred că este inoportun să mai vorbesc.

   În aceste condiţii, mai putem spune că avem o viaţă privată?    

Комментариев нет:

Отправить комментарий